Nadir Görülen Meme Kanserleri

Nadir görülen meme kanserleri şu şekilde açıklanabilir.

Gebelik ve Meme Kanseri

Gebe ve emziren kadında en sık görülen kanser, meme kanseridir. Araştırmalar her 1000 gebeliğin % 0.2-3.8’inde meme kanserinin geliştiğini göstermektedir.

  • Gebelikte hücresel bağışıklığın olumsuz etkilendiği, buna artan kortikosteroid düzeyinin de katıldığı bilinmektedir.
  • Çok muhtemel gebelikten aylar önce başlayan neoplastik oluşumun bu ortamda daha hızlı büyümeye başladığı kabul edilir.
  • Gebelikte meme dokusu gergin ve noduler olduğundan bu durum tanıda gecikmelere yol açmaktadır.
  • Hastalar gebe olmayanlara göre daha ileri evrede başvurmaktadır.
  • Gebede meme koruyucu cerrahi 2-5 cm’lik tümörlerde ve gebeliğin son 8 haftasında düşünülebilir. Böylece doğumdan hemen sonra RT başlanabilir.

Erkeklere Meme Kanseri

En sık kadınlarda görülen meme kanseri, küçük bir grubu oluştursa da erkeklerin de sorunu olabilmektedir. Çünkü tüm meme kanserlerinin % 1'inden azı erkeklerde gelişir. Erkek hastaların %30'unda ailede meme kanseri bulunması, dikkat çekicidir. Bir kısım erkekte meme kanserleri gelişiminin BRCA-2 geniyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

Erkek Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Erkek meme kanserlerinin (EMK) çoğunluğu 60 yaş ve sonrasında ortaya çıkar. İnmemiş testis, testis travması, testisin cerrahi yolla çıkarılmış olması (orşiektomi) ve östrojen hormonu kullanımı risk faktörleri olarak kabul edilir. Bu hastaların tümörleri incelendiğinde en az % 75'inde östrojen ve progesteron reseptörü bulunur ancak c-erbB-2 proteini varlığına daha az rastlanır.

Erkek Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Hastaların hemen hemen tümünde görülen yakınma, meme başı ve areola arkasındaki kitledir. Sert, ağrısız, düzensiz kenarlı, jinekomastinin aksine areolanın sadece bir kısmında yer alan bu kitle ile birlikte meme başından şeffaf-kanlı akıntı hastaların %80'inde görülür.

Erkek Meme Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erkek meme kanseri, kadınlardaki meme kanserine benzer olarak TNM (tümör, nod, metastaz) evreleme sistemine göre sınıflandırılır. Tanıdaki gecikmeye bağlı olarak Tüm EMK’lerinin %40’ı tanı esnasında 3. ve 4. evrededir. Erkek meme kanseri nadir görüldüğünden, optimum tedaviyi tanımlayan prospektif klinik çalışmalar eksiktir. Erkeklerde tümörün durumuna bağlı olarak; basit mastektomi, modifiye radikal mastekomi ve radikal mastektomiler uygulanabilmektedir.

Erkek meme kanserlerinin çoğunun daha invaziv bir cerrahi prosedür olan mastektomiye gitmesinin nedeni; erkeklerde meme boyutunun küçük ve çoğu kanserin meme başı arkasında olması, ileri evrede ve ileri yaşlarda tanı konulması ve tümörün agresif biyolojide olmasından dolayıdır.

Ancak meme koruyucu cerrahi’nin kullanımı giderek artmaktadır ve kadın meme kanserleri için benzer endikasyonlar ile EMK’de de kullanılmaktadır. Meme koruyucu cerrahi, Mastektomi ile benzer onkolojik sonuçlar nedeni ile EMK için makul bir tedavi yaklaşımıdır. Meme koruyucu cerrahi ve adjuvan RT, erken evre ( T1-T2, N0-N1), uygun ve seçilmiş meme kanserli hastalarda uygulanır.

Çoğu EMK hasta, mastektomi ile birlikte SLNB ile aksiller LN’nun değerlendirilmesi ve pozitif LN varlığında aksiller lenf nodu diseksiyonu ile tedavi edilir.

Erken evre EMK’nin çoğu, cerrahi tedavi ve takiben adjuvan hormon tedavi (HT), kemoterapi (KT) veya cerrahi sonuçlara, hormon reseptörü durumuna ve prognostik faktörlere bağlı olarak radyoterapi ile tedavi edilirler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-tanisi-nasil-konur
Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Herhangi bir şikayeti olan hasta öncelikle meme cerrahı tarafından muayene edilmelidi…

Devamını Oku
erkekte-meme-kanseri
Erkekte Meme Kanseri

Erkek meme kanserinin (EMK) biyolojik durumu, kadın meme kanserinden (KMK) belirgin f…

Devamını Oku