Anogenital Siğiller Nelerdir?

HPV (Human Papilloma Virus) Enfeksiyonu

Human (İnsan) papilloma virüsü, hem kadınlarda neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine ve hemde erkeklerde diğer anatomik bölgelerdeki birçok kansere neden olur. Bununla birlikte, bilinen 448 HPV tipinden yalnızca 12'si şu anda kanserojen olarak sınıflandırılmaktadır ve en kanserojen tür olan HPV16 bile nadiren kansere yol açmaktadır.

Human papilloma virusu genellikle cinsel yolla geçen viral bir enfeksiyondur. Sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar. Genital siğillerin tüm toplumda görülme olasılığı % 1-2 dir. Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gözlenir. Genital lezyonlarda en sık rastlanan tipler 6, 11, 16 ve 18 başta olmak üzere 15 kadar tip belirlenmiştir.

Genelde enfeksiyondan % 90 oranında Tip 6-11 sorumludur. Tip 6 ve tip 11 genellikle rahim ağzı  ve dış genital, vulva ve anüsteki  kondilomlarda bulunan tiplerdir. Tip 16 ve 18 displazi ve anal kansere sebep olabilir.

HPV Genital Bölge Haricinde de Siğiller Yapabilir

İnsan papilloma virusu anogenital lezyonlara neden olabileceği gibi anogenital organlar dışında da infeksiyonlara yol açabilmektedir. Daha çok ellerde yerleşen "verruca vulgaris", ayak tabanlarında yerleşen "verruca plantaris" genital bölge dışında yerleşen HPV infeksiyonun diğer örneklerini oluşturur. Anogenital bölge dışında yerleşme eğilimi gösteren HPV tipleri "dermotropik (cilt yönelimli) karakterde" virüsler olarak nitelendirilmektedir.   Genital bölgede infeksiyon oluşturan tipler ise "mukozotropik özellik" gösterirler. Siğiller, özellikle çocuklarda (%33) ve organ nakli alıcılarında (%45) oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığı oluştururlar. El, ayak ve vücudun diğer deri bölgelerinde bulunan HPV tipleri 1, 2, 27 ve 57, swabların %89'unda tespit edilen en yaygın HPV tipleridir.

Anogenital Siğil - Kondilom (Condyloma) nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anogenital siğiller, bölgenin HPV enfeksiyonu sonrasında anal bölgede ve veya genital bölgede yumuşak plaklar, papillomlar ile karekterize bir hastalıktır. HPV enfeksiyonu ile ortaya çıkan siğillerin görünümü kümeli şekilde ve karnıbaharımsı yapıdadır. Toplu halde küme yapmış siğiller "Condylom (kondilom)" veya "Condyloma accumulata" olarak da adlandırılır. Siğiller görüldükleri bölgeden dolayı anal, genital veya her iki bölgeyi tutarsa anogenital siğil olarak da anılmaktadır. Kondilom'lar kadınlarda en sıklıkla vulva (dış genital), vajen ve serviks (rahim ağzı), anüs (makad çevresi) ve rektum içi  bölgelerde görülür. Erkeklerde ise kondilomlar penis, kasık, perine ve anal ve rektum bölgelerinde görülür. Bazen üretra ve serviks tutulumu yapabilirler. Siğiller kişilerde kozmetik olarak sorun yaratmakla birlikte; bazen kanama ve kaşıntı gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir.
Kansere dönüştüklerinde serviks yada anal bölgede kanama, akıntı, ülserlere ve ağrıya sebep olabilirler.

HPV Tipleri ve Kanser Riski

HP viruslar; genital siğil, rahim ağzı kanseri (serviks), vulva  vajina kanserleri, anal kanser gibi daha çok kadınlarda hastalıklar oluştursa da; erkeklerde de, penis kanseri, baş boyun kanseri ve anal kanserlere yol açmaktadır.

  • Yüksek riskli tipler; HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 68 dahildir
  • Düşük risk tipler; HPV – 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 ve 81 olarak sınıflanabilir.

Yüksek Riskli (kanserojen) HPV Tipleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanser ve kanser öncüsü durumların % 70'inden HPV Tip 16 ve 18 sorumludur. Bu iki tipten başka Tip 31, 33, 35, 39, 51 ağır servikal CIN lezyonları (kanser öncüsü durumlar) ve servikal invaziv kanserlerde sık olarak görülmektedir.  Bu HPV tiplerine "yüksek riskli (high risk) HPV tipleri" adı da verilmektedir.

human-papilloma-virus-nedir

anogenital-sigil

Anogenital Siğil Nasıl Bulaşır?

HPV infeksiyonun vücuda girişi genellikle sürtünmeye bağlı travmatize olmuş (hasar görmüş) deri aracılığı ile gerçekleşir. Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da HPV ve siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir, ancak yine de bir miktar fayda sağlayabilir.

HPV Bulaştıktan Sonra Ne Zaman Genital Siğil Ortaya Çıkar?

Cinsel ilişki ile karşı tarafa geçen HPV belli bir süre latent (gizli) enfeksiyon olarak saklı kalacaktır. Latent dönemden (subklinik) sonra klinik infeksiyon gelişecektir yani siğil ortaya çıkacaktır. Kişide enfeksiyonun gizli kalma süresi bir kaç hafta ile yıllar arasında değişebilir. Yani HPV alan bir kişi haftalar veya yıllar sonra genital siğil sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Bazen de HPV kapıldıktan sonra kişide hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir.

HPV’nin Cinsellik Dışı Yolla Bulaşması Mümkün mü?

Bakire bayanlarda hatta çocuk yaştaki kızlarda dahi siğiller görülebilmektedir. Anogenital siğiller en sık olarak cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadırlar. Ancak siğilin bulaşması için tam bir cinsel birleşme gerekli değildir. Cildin ciltle teması, yalnızca sürtünme yoluyla olan cinsel ilişkiler, daha önceden HPV ile bulaşmış maddelerin (ortak iç çamaşırı, havlu kullanımları gibi) cilt ile teması bakire kişilerde siğil oluşmasına neden olabilir.

Özellikle cinsel ilişki haricinde tam olarak steril edilmemiş ağda materyelleri, genital bölgeyi temizlemek için kullanılan tıraş jiletleri, dövme ve piercing materyalleri, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanma gibi durumlarda da bulaşma olabilmektedir.

Anogenital Siğiller Kansere Neden Olur mu?

Genital siğillerin pek çoğu daha önce de değinildiği üzere HPV Tip 6 ve Tip 11'dir. Her iki HPV tipi de "düşük riskli (low risk)" gruptandır ve onkojenik (kanser yapıcı) etkisi oldukça düşüktür. Bu nedenle siğiller dönüşmez ancak kozmetik olarak kötü bir görünüme neden olurlar.

Yine de son derece düşük de olsa kanser riskine karşı kişiler yıllık olarak düzenli "smear test" lerini yaptırmalıdır.

Genital Siğil Tedavisi Görmüş Olan Kişilerde HPV Aşıları Yapılabilir mi?

HPV aşıları genital siğil tedavisi görmüş olan kişilere de yapılabilir, yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Her ne kadar siğil ile HPV'yi alan kişilerde tedavi edici etkisi bulunmasa da bu tür aşıların tercih edilmesindeki amaç HPV'nin diğer türlerine karşı koruma oluşmasını sağlamaktır.

Erkeklere HPV Aşıları Yapılabilir mi?

HPV aşısı, genital siğillere karşı da koruyucu olduğu için erkeklere de yapılabilmektedir ve bu aşının erkeklere yapılmasında bir sakınca yoktur. Diğer taraftan kız arkadaşlarında daha önceden siğil öyküsü olan erkek partnerlerin de HPV aşısı ile korunmasında fayda bulunmaktadır.

Eğer Genital Siğil Probleminiz Varsa...

Genital siğil problemi ile karşı karşıyasanız öncelikle bu durumunuzu kabul ederek güvendiğiniz bir uzman hekime gitmenizi ve bir an önce tedavi olmanızı öneririz.
Genital siğiller yakma, dondurma, cerrahi olarak çıkarılma ve ilaç tedavileri ile tedavi edilebilmektedir. Birlikte olmayı düşündüğünüz cinsel partnerinize HPV aşısı yaptırmanız onu da hasta olmaktan koruyacaktır.

Genital siğillerin önleyici HPV aşısı  gebelik haricinde emzirenlerde ve erkeklerde dahi yapılabilmektedir.

Genital Siğillerden Korunma Yolları

HPV enfeksiyonlarından korunmanın en iyi ve en başarılı yolu bulaşma zincirini kontrol altında tutmaktır. Enfeksiyon cinsel yolla bulaştığı için burada en önemli nokta tek eşli olmaktır. Kişinin kendisinin ya da cinsel partnerinin multipartnerli olması HPV görülme riskini belirgin bir şekilde artırmaktadır.

Condom (prezervatif) kullanımı cinsel hastalıkların pek çoğunu önlemede başarılı olsa da genital siğiller için her zaman koruyucu olamamaktadır. Çünkü condom (prezervatif), pubik bölgeyi korumaz, sadece kadında vajinal ve servikal enfeksiyonlardan koruyucu iken, erkekde penisin başının korunmasını sağlayacaktır. Ancak kadında vulvar ve erkekte de penis kökü ve skrotal enfeksiyonlara açık kalma söz konusudur.

Genital Siğiller Tanı ve Tedavisi

Tanı öncelikle deneyimli hekimlerce anogenital fizik muayene ile konulur. Hastanın şikayetinin yoğunluğuna ve hastalığın yaygınlığına göre tedavi planlanmalıdır. Rektoskopi ve servik muayenesi smear örneklemesi ve biyopsi ile HPV tiplendirmesi yapılabilir. Anogenital HPV’nin şiddeti ve yaygınlığı cerrahi tedavi yöntemini etkilemektedir. Koteterizasyon, lazer uygulaması ve geniş tutulumun olduğu vakalarda eksizyon+flap onarımı cerrahi tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir.

Kliniğimizde hem kadın hem de erkek hastalarımıza anogenital siğil tedavisi yapılabilmekte ve isteyen hastalarımıza da koruyucu amaçlı FDA onaylı HPV aşılarını (aralıklı 3 doz olarak) uygulamaktayız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anogenital-sigiller
Anogenital Siğiller

Human (İnsan) papilloma virüsü, hem kadınlarda neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine …

Devamını Oku
anal-perianal-fistul
Anal - Perianal Fistül

Anorektal fistüller, anal kanal yada rektumun mukozası ile perine derisi arasında içi…

Devamını Oku