Meme Hipertrofisi (Büyümesi)

Meme hipertrofisi aşırı meme büyümesine bağlı gelişen nadir bir klinik durumdur. Tek memede yada iki memede olabilir. Meme dokusunun büyümesi, hastanın genetiğine, kadın seks hormonlarının (östrojen) aşırı üretimine veya artmış östrojen duyarlılığına, prolaktin ve büyüme hormonlarına bağlı gelişebilir.

Büyümenin derecesine göre iki tipi vardır. Bunlar makromasti ve jigantomasti olarak adlandırılır. Makromasti; memede bir kitle olmadan memelerin aşırı büyümesine bağlı gelişir.

Herhangi bir yaşta ortaya çıksa da daha çok puberte döneminde ortaya çıkar. Bu yaş gurubunda juvenil hipertrofi olarak adlandırılsa da ani, hızlı aşırı meme büyümesi ile karakterizedir.

Tipik klinik bulgu sırt ağrısı, meme hassasiyeti, postür bozukluğu, omuz ağrısı, psikolojik bozukluk, olmasıdır. Meme dokusunun yağ dokusu ile birlikte diffüz, fibröz stromal genişlemesidir.

Makromastinin cerrahi tedavisi, redüksiyon ( küçültülme) mamoplastisidir. Medikal olarak östrojen reseptör blokeri ilaçlar ( tamoksifen) ile genç kadınlarda başarılı olarak meme büyümesi durdurulabilir.

Jigantomastia; nadir bir durum olup birkaç hafta veya uzun yıllar içinde hızlı bir meme büyümesi olabilir. İyi huylu bir durumdur. Meme dokusu en az 5 kat büyümüştür.

Jigantomasti spontan ortaya çıkabildiği gibi, puberte, gebelik ve penisilamin-siklosporin gibi ilaçların alımı ile ilişkili olabilir. Jigantomasti bazen makromasti olarak da isimlendirilir. Ancak makromastide, meme dokusundaki büyüme sıklıkla memenin 5 katından daha azdır.

Erkeklerde ortaya çıkan iyi huylu meme büyümesi ise jinekomasti olarak adlandırılır.

Jinekomasti

  • Erkeklerde meme dokusunda duktal yapıların büyümesidir.
  • Fizyolojik jinekomasti ise yaşamın 3 döneminde ortaya çıkar.
  • Yeni doğan döneminde, ergenlik ve yaşlılık döneminde.
  • Yenidoğan döneminde anneden geçen östrojen hormonuna bağlı meme dokularının büyümesidir. Erkek yeni doğanların yarısından fazlasında görülür. Doğumdan sonra 2-3 hafta içinde kaybolur.
  • Ergenlik (Adölesan) döneminde ise, östrojen testeron dengesizliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Sıklıkla tek taraflıdır ve 12-15 yaş arası erkeklerde görülür. Çoğu hastada hipertrofik meme dokusu tedavisiz 6 ay -2 yıl içinde geriler.
  • Yaşlılığa (senescence) bağlı jinekomasti, testesteron seviyesinin düşmesine bağlı ortaya çıkar ve iki taraflı görülür. 50-69 yaş arasında pik yapar. Bu yaş grubunda ¼ erkek etkilenir.

 

jinekomasti-nasil-duzelir

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mastalji
Mastalji

Memede ağrı anlamın gelen mastalji, kadınlarda en sık görülen yakınmalardan biridir. …

Devamını Oku
memede-iyi-huylu-kitleler
Memede İyi Huylu Kitleler

Memede iyi hulu kitleler; fibroadenom, filloides tümör, fibrokist, yağ nekrozu, …

Devamını Oku