- Muayenehane; Küçükbakkalköy mah. Vedat Günyol Cad. Sarı lale sok. Ulugöl (Liberty) Plaza No: 1 kat:8 Ataşehir/İstanbul
-
0506 541 72 09
0850 532 13 14
Asistan Tel:0533 167 83 50
dr@leylazer.com
Kemoterapi, tek başına bir veya birkaç ilacın birden kanser hücrelerini yok etmek amacıyla hastaya verilmesi anlamına geliyor. Tedavi protokollerinin uygulanmasıyla tekrar ve ölüm oranlarında yüzde 15-30 azalma elde edilen kemoterapide, birden fazla ilacın kombinasyonu söz konusu olabiliyor.
Hangi durumlarda uygulanıyor?
Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor. Örneğin, meme koruyucu cerrahi uygulayabilmek için bazen nispeten daha erken evreli cerrahi uygulanabilir hastalarda da kemoterapi ilk uygulama olabiliyor. Bu hastalarda mastektomi yani memeyi tamamen çıkartmak yerine kemoterapiyle tümörün küçültülüp çıkartılması planlanıyor.
Kimlere uygulanmıyor?
Ağır kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış veya şuur bozuklukları olan hastalara kemoterapi uygulanamıyor.
Yan etkileri neler?
Sistemik kemoterapinin erken yan etkileri arasında, bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı kan lökosit (akyuvar) oranlarının azalması, kansızlık, bulantı, kusma, iştahsızlık ve saç dökülmesi ilk sırada geliyor. Ancak kemoterapiye bağlı yan etkiler, tedavi öncesi ve tedavi sırasından yapılan destek tedavilerle günümüzde geçmişe oranla daha az yaşanıyor. Kemoterapi tedavisinin daha geç dönemde adetten kesilme ve kalp fonksiyonlarında bozukluklar oluşturması ihtimali nedeniyle hastaların yakından takip edilmesi gerekiyor.
Etiketler : kemoterapi , meme kanseri kemoterapi , meme kanseri tedavisi , meme kanseri